Lukács Miklós Cimbiózis Trió – Ligeti Ensemble: Responses to Ligeti

3 500 Ft

2 készleten

A Ligeti György születésének centenáriumán készült lemezen Lukács Miklós Cimbiózis Triója, illetve a Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Tíz darab fúvósötösre című Ligeti-műben felvetett kérdésekre. Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, a két zenekar 2023 májusában a Ligeti 100 fesztiválon mutatta be az anyagot.
A Keller András és Rácz Zoltán által életre hívott, a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szólaltatják meg az embert próbáló tíz fúvósötöstételt, amelyekre Lukács Miklós Cimbiózis Triója felel, elmosva a kortárs zene és jazz között sokszor amúgy is oly vékony határvonalat. Átirat helyett párbeszédnek lehetünk tanúi, ami elő- és utójátékokban, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, sőt esetenként az együttjáték dimenzióváltó erejében valósul meg.
Lukács Miklós a BMC Records egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, akinek munkásságában egyedülálló módon ér össze a jazz, a kortárs klasszikus zene, az improvizáció és a népzene. Cimbiózis Triójával már korábban is egyre határozottabban mozdultak a jazz és a folkos megszólalás felől a kortárs zene irányába.
A Concerto Budapest szólóklarinétosa, Klenyán Csaba szintén pályájának kezdetétől fogva kötődik a BMC-hez, a számtalan koncertfellépésen túl a Lignum Trió tagjaként rögzített két lemezt, és gyakori közreműködője volt magyar zeneszerzők – köztük Eötvös Péter, Sáry László és Tihanyi László – műveit megörökítő albumoknak is.

ELŐADÓK
Cimbiózis Trió:
Lukács Miklós – cimbalom
Orbán György – nagybőgő
Baló István – dob

Ligeti Ensemble:
Kaczander Orsolya – fuvola
Ella Dániel – oboa
Klenyán Csaba – klarinét
Mohai Bálint – fagott
Benyus János– kürt

01. On the Light
02. I. Molto sostenuto e calmo
03. Response
04. II. Prestissimo minaccioso e burlesco – Response
05. III. Lento – with Cimbalompaper
06. IV. Prestissimo leggiero e viruoso
07. Response
08. V. Presto staccatissimo e leggiero – with Cimbalompaper
09. VI. Presto staccatissimo e leggiero
10. Interlude
11. VII. Vivo, energico – Response
12. VIII. Allegro con delicatezza – Response
13. Response – IX. Sostenuto, stridente – quasi coda
14. X. Presto bizzarro e rubato, so schnell wie möglich

    0
      0
      Ez van a kosarában:
      Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra