Folkfonics: Vándordal

3 100 Ft

1 készleten

Három és fél év telt el Két karodban című első Folkfonics-album megjelenése óta. A zenekar elmondása szerint az elmúlt években különösen nehéz volt összehozni a zenekari felvételeket, a pandémia, határzárak (a zenekar egyik tagja külföldön él) miatt.

Ennek ellenére a zenekar nem volt tétlen ebben az időben. A lezárás előtt koncerteket adhattak Kínában, a Művészetek Palotájában, később volt élő koncertfelvételük a Petőfi TV-ben az A38 Hajón, de játszhattak a Fishing On Orfű vagy a Művészetek Völgye fesztiválokon is. A koncerteken már játszott dalok 2021-re értek el oda, hogy fel tudták őket venni stúdióban.

Új albumunk témája az út, egy ember fizikai és belső útja. Népdalokon és verseken keresztül mutatjuk be ennek állomásait: az elindulást, út és célkeresést, szembenézést a betegséggel, halállal és önmagával, emlékezéseit régi szeretőkről, a nyugodalmas estét vagy a reggelvárás, jobbra fordulás eufóriáját.

Újítás lemezünkön, hogy a Folkfonicstól megszokott népdal és vers dalkombinációt olyan dalokkal bővítettük ki, ahol két vers alkot egy zenei egészet. Először dolgoztuk fel kortárs költő, Szabó T. Anna két gyönyörű versét Talán című dalunkban, mely dalban zeneileg is teljesen új, alternatív, pszichedelikus rock irányba mozdultunk el a vers témájának megfelelően. Az albumon általában megjelenik egy karcosabb hangzás, mint az előzőn, de akik a hagyományosan lírai, finom dallamvezetésű dalainkat keresik is megtalálják a tíz dal között.

A hagyományos Folkfonics-dalok közül az Indulj el egy úton eddig ki nem adott nagyzenekari változata mellett a Veres az ég című dalt érdemes kiemelni, amiben a hangszerelés, összhang szerintem gyönyörűen összeért. De először fordítottunk ki a sarkaiból, eredeti karakteréből népdalt és formáltuk át valami egész mássá. Ez a Szól a kakas című dalunk, melyhez rövid időn belül animációs videoklip is készül majd.

Az albumon csodás hangú énekesnőnk, Farkas Kriszti “Volkova” énekel, Tóth Eszter (Vándordal, Malom) és Ölveti Mátyás (Fehér babák) pedig tovább színesítik gyönyörű szóló énekükkel lemezünket. Dorozsmai Gergő hangmérnök keverte, masterelte albumunkat, neki köszönhető, hogy ez a sok hangszer ilyen egységesen, telten, finomra hangolva megszólal. Lemezünk borítótervét Fillér Mariann készítette, aki a borítóterv első vázlatával levett minket lábunkról. (Így azt elsőre meg is tartottuk.) Ezúton is szeretnénk megköszönni minden, az albumon dolgozó, annak létrejövetelében segítő ember munkáját.

Vonósnégyes, klasszikus gitár átiratra készült fohásszal (Kodály: Esti dal) zárjuk albumunkat, melyet örök hálával és szeretettel Szilvágyi Sándor tanár úrnak szeretnénk ajánlani.

1. Indulj el egy úton (Népdal, József Attila: Tedd a kezed)
2. Három út (Népdal, Weöres Sándor: A célról)
3. Vándordal (Folkfonics / Juhász Gyula: Vándordal)
4. Malom (Népdal, Dsida Jenő: A malom)
5. Fehér babák (Cseh Tamás / Bereményi Géza)
6. Aranykor (Folkfonics / Juhász Gyula: Aranykor, Sors)
7. Veres az ég (népdal)
8. Szól a Kakas (népdal)
9. Talán (Folkfonics / Szabó T. Anna: Talán, Szemben)
10. Esti dal (Kodály Zoltán) Csaba Szabo & Accord Quartet Cross The Line c. albumáról. Az átiratot készítette Kákonyi Árpád

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra