Kaláka: Arany János

4 000 Ft

100 készleten

A Hangzó Helikon sorozat CD mellékletes verseskötetei között vannak olyanok, melyek zenéjét az alkotók kifejezetten sorozatunk számára írták, de vannak olyanok is, amelyek több évtized dalait gyűjtik egybe. A Kaláka eddig megjelent két kötete, a Kányádi, a Kosztolányi, valamint ez az új is az utóbbiak közé tartozik.
Amikor 1969-ben a Kaláka bemutatkozott, emlékezetem szerint öt dalt énekeltünk. Egyik ezek közül az Egri leány c. Arany ballada részlete volt.
A hetvenes évek közepén kezdtünk hosszabb Arany verseket énekelni: A bajusz, a Walesi bárdok, Zách Klára, Tetemrehívás zenéje akkor íródott, és ezek a dalok szerepeltek is az egykori Radnóti Színpadon – talán 1978-ban – a Csíkos Gábor színművésszel közösen bemutatott, „Mondok, mondok éneket…” című estünkön, ahol az első részben Arany János, a másodikban Weöres Sándor verseit énekeltük.
Máig felejthetetlen, hogyan „szólt” az 1981-es első erdélyi Kaláka turnén a Walesi bárdok. Az itt hallható koncertfelvétel későbbi, az 1989-es Boldog, szomorú dal című, a Hungaroton Kiadónál megjelent lemezünk darabja volt.
A Népdal a Kaláka 25 c. jubileumi lemezünkön jelent meg 1994-ben.
A Családi kör, amely itt citerakísérettel szólal meg, címadó dala volt a 2001-ben megjelent családi lemezünknek. Gyerekkorom óta egyik kedvenc versem, sokszor próbáltam elénekelni, mindig sikertelenül. A dal megszületése egy moldvai csángó asszony énekéhez kötődik, az ő nagymamája – ahogy „csángóul” mondják: mamája – híres énekes volt, a tőle tanult dalokból énekelt nekem, és mesélte, hogy gyerekkorukban, (talán a hetvenes években lehetett), otthon papája furulyázott és ők édesanyjukkal összefogódzva, – a gyerekek az ágyon, az édesanya a padlón, hogy azonos magasságban legyenek – táncoltak.
Tudjuk, hogy Arany János is szeretett énekelni, dalgyűjteményt is összeállított, ezért vettük fel a versek közé az „A szép fényes katonának” kezdetű énekét.
A Rege a csodaszarvasról részleteit Sebő Ferenc barátunk társította egy mongol dallammal, ő énekli velünk közösen (köszönet érte), mi pedig megfejeltük egy kis moldvai csángó táncmuzsikával.
A gyűjteményünkben szereplő többi dal (szám szerint tizenegy) mai termés, 2007-ben írtuk, a Hangzó Helikon Kaláka – Arany János kötete számára.
Fogadják mindet szeretettel!

1. Bajusz
2. Tetemrehívás
3. Rege a csodaszarvasról
4. Zách Klára
5. Walesi bárdok
6. Szülőhelyem
7. Családi kör
8. Ősszel
9. A tamburás öregúr
10. Néma bú
11. A világ
12. Agio világ
13. Írószobám
14. A tudós macskája
15. Népdal
16. A szép fényes
17. Alkalmi vers
18. Régi jó időből
19. Epilógus

  Érdekelhetnek még…

  • Akció!

   Kobzos Kiss Tamás: Csokonai

   Original price was: 3 000 Ft.Current price is: 990 Ft.
  • Kaláka – Kosztolányi

   4 000 Ft
  • Kaláka: József Attila

   4 000 Ft
  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra