Class Jazz Band, Vukán György, Berkes Balázs, Balázs Elemér, Horgas Eszter, Winand Gábor, Lakatos Tony: Cross Over Plus

3 800 Ft

1 készleten

A Horgas Eszter és Vukán György neve által fémjelzett Class Jazz Band nagysikerű koncertjeinek anyagából jelent meg összeállítás Cross Over Plus címen.

Cross over annyit tesz: különböző zenei stílusok összeházasítása egy rendszeren belül, és jelen esetben a klasszikus és a dzsessz muzsika találkozásáról beszélhetünk.

Class Jazz Band néven tulajdonképpen Vukán György triója (Berkes Balázs-bőgő, Balázs Elemér-dob) egészül ki Horgas Eszterrel, akinek a kezdeményezésére jött létre a formáció. Vukán György terjedelmes életművében a komoly- és a könnyűzene területén is számtalan darabjában alkotott maradandót, jellegzetes stílusában harmonikusan keverednek a műfajok. Mint zeneszerzőben és előadóművészben is tökéletes partnerre talált tehát benne Horgas Eszter.

Az együttes két kimagasló szólistával, Winand Gáborral és Tony Lakatossal 2001. január 5-6-án adott zeneakadémiai hangversenyének fergeteges sikerét megörökítő felvétel (Crossover) kezdő része lett egy Horgas Eszter arcait bemutató lemezsorozatnak. Ennek a tetralógiának már harmadik darabja jelent meg Spanish Night címmel, melynek szintén Vukán a komponistája.

A Cross Over Plus című összeállításon a 2001. januári koncert repertoárjának az első lemezről lemaradt fele hallható.

A megszólaló számok klasszikus- illetve dzsessz szerzemények átiratai. Felesleges őket egyesével boncolgatni: az albumon átérződik az élő előadás hangulata, s ezt a kompozíciók egymásutánisága teremti meg. Vukán György zeneszerzői kvalitásának gyöngyszemei a Debussy-variációk, a Chopin-nocturne továbbgondolása vagy Pablo Neruda versének megzenésítése, melyekben magától értetődő létjogosultsága van Winand énekimprovizációinak.

A teljes lemezen élvezhetjük Horgas Eszter tisztán intonált, gyönyörű fuvolahangját. Játékát áthatja az a felszabadultság, ami a crossover lényege, és ez a produkcióban maradéktalanul megvalósul: szabadságot, könnyedséget vinni a komolyzenébe. Az ehhez szükséges improvizatív közeget a kiváló trió mindvégig bravúrosan biztosítja, a „Secret Love” című örökzöldben pedig Tony Lakatos szaxofonszólója nyomán szédületes rögtönzésben bontakoznak ki.

Vukán Györgyöt idézve: „A zenének egyetlen kritériuma van: tetszik vagy nem tetszik. Akkor jó, ha élményt tud adni, örömet tud szerezni a közönségnek.” A Cross Over Plus-on hallható, humorral és lírával fűszerezett muzsika ezeket a feltételeket teljesítve nyújt tartalmas szórakozást a zenekedvelőknek.

ClassJazz Band, Vukán György, Berkes Balázs, Balázs Elemér, Horgas Eszter, Winand Gábor, Lakatos Tony
Recorded: 5 January 2001, Zeneakadémia, Budapest

Horgas Eszter – fute, alto-flute
Vukán György – piano, comp.
Berkes Balázs – bass
Balázs Elemér – drums

Soloists:
Winand Gábor – vocal
Lakatos Tony – ssax, tsax

1. Rumbango
2. Nocturne, e-minor
3. Primitive Song
4. The Little Shepherd
5. Secret Love
6. The Morning is Full
7. The Little Negro
8. Minha
9. Django

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra