Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.

Borbély Mihály Quartet: Grenadilla

2 900 Ft

2 készleten

„Sétáló fákra bukkantak” – olvasom a híreket, mintha bebizonyosodni látszana, hogy a fának lelke van.

A zenészek régóta sejthetik ezt, hiszen gyakran számolnak be arról, hogy a hangszer visszabeszél, emlékezete van, miután a szerkezetébe épülnek a rezgések. Ebből a szempontból szimbolikus a Borbély Műhely Sztravinszkij Ebony Concertójára is visszautaló címadása: a grenadilla egy Dél-Afrikában honos, rendkívül tömör és strapabíró fafajta, amiből a nyugati klasszikus zenében használt klarinét és a magyar tárogató is készül. Most pedig ezen a fán egyszerre szólal meg Afrika és Európa hangja, amikor Borbély Mihály tárogatón, klarinéton és basszusklarinéton az afro-amerikai eredetű jazzt sajátosan európai, sőt magyar ízzel játssza.

Borbély Mihály azonban nemcsak a műfajok, de a hangszerek tekintetben is igazi „poliglott”, csupán ezen a lemezen hét különböző fúvós hangszerrel áll dialógusban, feszegetik egymás határait. Mert mi másért akarhat valaki olyan népzenei hangszereken, mint a tárogató, a moldvai kaval, vagy a felhangokra épülő tilinkó jazzt játszani? Vagy fordítva: hogyan jut eszébe az, hogy a szaxofonból a népzenére is jellemző mikrohangközöket csikarjon ki, vagy épp egyidejűleg több hangot szólaltasson meg rajta, multifóniát hozzon létre, ha nem azért, mert az anyagban rejlő lehetőségeket kutatja? Zenei alkímiáról van szó, de Borbély Mihály nem ma kezdte ezt, hanem a nyolcvanas évek második felében, amikor két, akkor még látszólag egymástól távol álló zenét, a jazzt, illetve a magyar és balkáni népzenét léptette reakcióba zenei laboratóriumában, vagy ahogy ő nevezi: Műhelyében.

01. Kedvenc dolgaink
02: Ha lehet
03. Repülj madár
04. Keskeny ösvény
05. Tevemenet
06. Álom egy földről
07. „Élet-szekéren”
08. Kerge villők
09. Huncut vas
10. Sűrű csillagos ég
11. Újra
12. Grenadilla 15
13. Coda

Előadók:
Borbély Mihály – tárogató (1, 3, 5, 10), klarinét (7, 12), basszusklarinét (2, 9), szopránszaxofon (6, 11, 13), dvojnice (1), kaval (4), tilinkó (8)
Tálas Áron – zongora
Horváth Balázs – nagybőgő
G. Szabó Hunor – dob

Vendégművész:
Szabó Dániel – zongora (11, 13)

  Érdekelhetnek még…

  • Akció!

   Eastwing Group: Autumn live

   990 Ft
  • Kaláka: Szeretlek

   3 000 Ft
  • Kollár-Klemencz kamarazenekar: Ég az erdő

   3 000 Ft
  • Pálos hangok (kétoldalról nyitható könyv + 2 CD)

   4 600 Ft
  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra