Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.

Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági: Szájról szájra

4 200 Ft

Elfogyott

Az elmúlt évek talán legnagyobb zenei meglepetései közé tartoznak azok a zenei kísérletek, amelyek a magyar népdalkincs legszebb dalaihoz nem a megszokott módon közelítenek, vagyis nem autentikus népzenével kísérve adják elő, hanem egész más zenei környezetbe helyezik azokat. Ennek köszönhetően sok minden elfogadottá vált, ami korábban elképzelhetetlennek tűnhetett számunkra. Ma már tudjuk, hogy egyaránt gyönyörűen illeszkedik a népdalokhoz egy ízlésesen megkomponált dzsessz kíséret, csakúgy, mint a más népek hangszeres hagyományaiból merítő és a lelki rokonságot hangsúlyozó világzenés hangzás.
A Szájról szájra projekt azokat az újító szellemű zenészeket gyűjtötte egy csapatba, akik az elmúlt években a világzenei kísérletezések élcsapatát alkották. Juhász Gábor gitáros, zeneszerző a Pangeával mutatkozott be, később alapítója lett a Tin Tin Quartettnek (Szőke Szabolcs gadulkással, Szalai Péter tablással és Monori Andrással). Az elmúlt években – egyebek mellett – Lantos Zoltánnal, Winand Gáborral dolgozott együtt, de tagja volt a Bosambónak, az Off Course-nak, a Balázs Elemér Groupnak, valamint a Dés László Szeptetnek. 2006-ban jelent meg a “Szakíts, ha tudsz!” című album, melyet Marozsán Erika színésznővel és Jónás Tamás szövegíróval közösen készített. 2002-ben elnyerte a Gramofon Magyar Jazz Díját.
Nikola Parov (kaval, billentyűs hegedű, ír hosszúfurulya, ír furulya, gadulka, gayda, buzuki) a magyarországi világzene kiemelkedő figurája, a mai napig méltán világhírű Zsarátnok vezéregyénisége, hangszerelő, producer és multiinstrumentalista, aki hosszú ideje Michael Flatley kísérőzenekarában is játszik. Nevéhez fűződik a táncos-zenés szuperprodukció, a Naplegenda zenéje. Mester László (hegedű, brácsa, ütőgardon) a magyarországi népzenei produkciók meghatározó egyénisége, akár állandó formációkról (pl. Ökrös zenekar, Ifjú Szívek zenekar), akár alkalmi előadásokról van szó. Kovács Zoltán tagja volt évekig a Makám és az Arasinda együtteseknek, most a Szalóki Ági Quintet alapja nagybőgőjével, de feleségének, Bognár Szilvi előadásainak is állandó tagja és zeneszerzője. Dés András a fiatal jazz muzsikusok generációjába tartozik, de már több produkcióhoz (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet, Dés László Szeptet) járult hozzá érzékeny ritmuskíséretével.

Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvia – ének
Juhász Gábor – gitár
Nikola Parov – kaval, billentyűs hegedű, ír hosszúfurulya, ír furulya, gadulka, gayda, buzuki
Mester László – hegedű, brácsa, ütőgardon
Kovács Zoltán – bőgő
Dés András – ütőhangszerek

(A lemezborítót Bogdán Csilla tervezte, fotó: Dobos Tamás)
1. Somogyindia
2. Sem eső / No Rain Falls
3. Tűzugrás / Fire Jumping
4. Elmegyek / I’m Leaving
5. Jólesik / It Feels Good
6. Apókáé / For Grandpa
7. Anyókáé / For Grandma
8. Lidlidli
9. Édes kicsi galambom / Sweetest Little Dove Of Mine
10. Gyújtottam gyertyát / I lit A Candle
11. Betlehem / Betlehem
12. Paradicsom / Paradise

  Érdekelhetnek még…

  • Gryllus Dániel / Gryllus Vilmos / Szalóki Ági: volt egyszer volt egy kis zsidó

   3 000 Ft
  • Kollár-Klemencz kamarazenekar: Ég az erdő

   3 000 Ft
  • Tímár Sára: Minek nevezzelek…

   3 000 Ft
  • Bognár Szilvia: Semmicske énekek

   3 000 Ft