Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Parallel

3 500 Ft

1 készleten

„Párhuzamok, összefonódás, közös gyökerek. Áttételesen és közvetlenül is. Kultúrtörténeti, vagy zenei vonatkozásban, máskor a szövegek tekintetében, de mindenképpen évszázadokon és országhatárokon átívelő, európai távlatokban… és persze kifogyhatatlan kíváncsiság, rácsodálkozás minderre. Ez adta az alapot Király Nórával való közös muzsikálásunkhoz. Találkozásunk után nem sokkal, az első közös turné szabad estéin rögtön dalolásba, ötletelésbe fogtunk. A pandémia nem sok szerencsés fejleménye között számunkra ezen anyag kidolgozása volt az egyik nagy örömforrás.” (Bognár Szilvia)

Király Nóra az európai középkori és reneszánsz muzsika számtalan darabjának ismerője, évekig koncertezett Franciaországban és Svájcban. Bognár Szilvia a magyar népzene kifogyhatatlan kincsestárával foglalkozik három évtizede, autentikus és feldolgozott formában egyaránt. Mivel a különböző korok, nemzetek dalainak összefűzése alapvetően eltér a hagyományosnak mondható régizenei, népzenei előadói gyakorlattól, megszólalásukban sem ragaszkodtak az autentikus hangzáshoz. A dalokat Kovács Zoltán nagybőgős-zeneszerző hangszerelte, így az énekhang és a gótikus hárfa mellett megtalálta helyét a nagybőgő, az ír buzuki, itt-ott némi furulyaszó, vagy csörgő is.

„A lemezre a számunkra legkedvesebb összeállításokat választottuk, figyelve a zenei sokszínűségre. A magyar mellett latin, óportugál, ófrancia, szefárd és héber szövegű énekek is elhangzanak, a lejegyzések egészen a 13. századig nyúlnak vissza, a szövegtoposzok, zenei gyökerek olykor korábbra is. Szerelmi líra, táncdallamok, emellett egyházi ünnepekhez, vagy a nyári napfordulóhoz kötődő rítusénekek, valamint lakodalmi szokásdalok, liturgikus és paraliturgikus énekek egyaránt szerepelnek az albumon.

A felvételek mind Kovács Zoltán munkáját dicsérik, a csodás borító Király László fáradozásának eredménye. A borítófotó vagy két évtizede lapult a fiókomban, hogy méltó helyét meglelje. Zám Attila barátom kattintotta annak idején egy budai vásáron, ahol széki asszonyok árulták kelméiket. A belső füzet információit Nóri és jómagam szedtük sorokba; hiszünk abban, hogy ezekkel a dalokra vonatkozó kis „információ csomagokkal” új dimenzióba kerülnek az énekek, muzsikák a hallgatóság számára. Szeretnénk átadni azt a varázslatot, amelyet mi szoktunk érezni, amikor több száz éves örökségünk dalait, zenéit alkotjuk újra.” (Bognár Szilvia)

Bognár Szilvia – ének, furulya
Király Nóra – ének, gótikus hárfa, daf
Kovács Zoltán – nagybőgő, ír buzuki

1. Sol sub nube
2. Sanctus
3. Nézz le reánk (Cantigas de S.M. N°189)
4. Sötét ködbül
5. Csodatévő Mária (Cantigas de S.M. N°344, N°302)
6. Morenica
7. Boldogságos Szűz
8. Jer, mindnyájan
9. Énekelvén nagy örömmel
10. Szent Iván-i tűz
11. Lehullott a Jézus vére
12. Piros pünkösd
13. Menyasszony leszek
14. Arany, ezüstért
Hangszerelés: Kovács Zoltán

Fotó: Zám Attila
Borító: Király László
A hangfelvételek a K.Z. Stúdióban készültek 2023-ban.
Hangfelvétel, utómunka: Kovács Zoltán, Mastering: Koch Barnabás és Kovács Z.

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra