Akció!

Tenkes zenekar: Néktek emlékezem

Original price was: 3 000 Ft.Current price is: 990 Ft.

9 készleten

Tenkes Zenekar- „Néktek emlékezem…?”
Ifjúsági ismeretterjesztő előadás a magyar népzenéről

I. Népzenetörténeti képek:
A népzenetörténeti szálra épített zenei folyamat a sejtelmes hangú hosszúfurulya (furugla) megszólalásával indul, mely archaikus táncdallamokat játszik. Ezután históriás ének kíséretében kobozok hangzanak fel, majd a többi hangszer bekapcsolódásával régies táncdallamokba váltanak. A duda, duda-hegedű páros adja a következő történeti képet, s vonós hangszerek ezután lépésenként kapcsolódnak be, míg végül a duda elhallgat, és az utolsó képben, a vonós zenekar marad. Így rajzolódik ki a magyar népzenetörténet néhány fontos szakasza. A zenei folyamat végén a moderátor felidézi az elhangzottakat, sorra bemutatja a megszólaló hangszereket, a hozzájuk fűződő tudnivalókat, népzenei alapismereteket.
1. Kanásztánc (Somogy)
2. „Néktek emlékezem…” (Históriás ének a 16. századból)
3. Apor Lázár Tánca (Régi magyar tánc)
4. A dudától a vonós zenekarig (Somogy, Rábaköz)
5. A magyar népzene ezer arca – narrátor

II. A népzene jellegzetességei, hangszerei
A népzene törvényszerűségei a nyelvjárásokhoz hasonlatosak, dialektusokba rendeződnek. A következő műsorrészben a legkeletibb tájegységre, Moldvába kalauzoljuk a hallgatót egy ismerős dallam segítségével megszólaltatván e vidék jellegzetes tánczenéjét, népi hangszereit. A népi hangszerek további bemutatását egy mesén keresztül folytatjuk. A duda, a dob, a citera a vonós zenekarok előtti legnépszerűbb, legelterjedtebb nép hangszerek, de hogyan jutunk el a vonós zenekarig? A zene születése c. összeállítás, a zene fölépülését szemlélteti, annak alapjaitól egészen a kifejlett zenekari hangzásig. A vonós zenekar hangszerei más és más funkciót töltenek be a zenekari megszólalásban, melyet egy széki csárdás példáján keresztül szemléltetünk.
6. Mi a népzene? – narrátor
7. A népdal – narrátor
8. Egy tájegység: Moldva
9. A duda születése
10. Az első ritmus – narrátor
11. A zene születése
12. A vonós zenekar hangszerei – narrátor
13. Én Istenem, tégy egy csodát! (Széki csárdás)

III. A nemzeti romantika a népzenében
Nemzeti karakterű táncaink elválaszthatatlanok kísérőzenéjüktől, melyek a népzenénk legújabb rétegeit alkotják. A nemzeti romantika és a mögötte rejlő eszmevilág hozza létre az un. új stílust a magyar népzenében, melynek egy külön műsorrészt szentelünk, bemutatva a határainkon túl is legismertebb magyar táncot és zenét. A ráadásban megszólalnak a hangszerek utoljára együtt és egy ismerős dallammal zárnak.
14. Nemzeti táncunk, a csárdás – narrátor
15. Szatmári csárdás és verbunk
16. Zárszó
17. Ráadás

  Érdekelhetnek még…

  • Gryllus Vilmos: Magyar népdalok – CD melléklettel

   3 989 Ft
  • Akció!

   Vagabond

   Original price was: 3 000 Ft.Current price is: 990 Ft.
  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra