Akció!

Göncölszekér: Izrael földjén

Original price was: 3 000 Ft.Current price is: 990 Ft.

46 készleten

Celan, Sachs, Mandelstam. Három meghatározó európai költő, három zsidó származású alkotó: történetük és életművük több ponton is közelít egymáshoz. A sztálini önkény által elhallgattatott Oszip Mandelstam (1891–1938) szibériai lágerben veszti életét. Paul Celan (1920–1970) szülővárosában, Csernovicban túléli a gettót, a kényszermunkát, de szülei odavesznek egy ukrajnai munkatáborban. A németországi deportálástól megmenekülő Nelly Sachs (1891–1970) Celanhoz hasonlóan a zsidóság szenvedését, a soá tapasztalatát teszi költészetének egyik alaptémájává.

A soá felől nézve Mandelstam versei még mintha egy eltűnt, de fel nem adott élet fénylő teljességét mutatták volna az 1930-as évekre elsötétedő világban. Az egymáshoz személyesen is kötődő Celan és Sachs háború utáni műveiben mély gyász társul az emberi méltóság helyreállítására, a szabadság elnyerésére, a felemelkedésre irányuló törekvéssel. Ezt szolgálja a bibliai nyelvezet használata, a zsidó hagyomány faggatása, az Izrael eszményéhez kötődő értékek felmutatása és a testi-lelki szerelem kifejezése. A magyar Szenes Hanna (1921–1944) verse az ókori Caesareához közeli tengerpart szépségét festi meg, és tágabb értelemben Izrael földjéért szóló fohászként is felfogható.

Vajon miféle utak vezetnek a mindenség felé? Lehetséges-e még az ima? Ráléphetünk-e a honvágy lajtorjájára, gyógyítható-e az éj, nyitja-e kulcs a hallgatás házát? A dalok a zsidóság és tágabb értelemben véve a 20–21. századi ember traumatizált létezése, holokauszt utáni gyásza felől az újrakezdés, a folytatás felé ívelnek.

Senki porunkat fel nem igézi

1. Zsoltár
2.Ó, te éj, gyógyíthatatlan
3. Egyiptomban
4. Tudsz mindent
5. Éjjel, mikor a szerelem
6. Álommeghajtással
7. Miféle utca ez?
8. Nem, nem, e nagy bolydulás elol

Napkelte korom teje
9. A kürtök
10. Halálfúga
11. Tenebrae
12. A megmenekültek kórusa
13. Számok

Új születésre
14. Az útitárs
15. Ülsz az ablaknál
16. Küzdvén dicső jövendő századokért
17. Caesarea felé
18. Izrael földjén
19. Dér csiklánd fejbúbot – ágat
20. Forgandó kulccsal

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra