Merlin Kommandó: Születésnapomra

3 000 Ft

Elfogyott

A Merlin Színház József Attila estje. Előadják: Galkó Balázs, Hobo, Huzella Péter, Jordán Tamás, Márta István, Sebő Ferenc és a Kaláka együttes.

A felvétel a Merlin Színházban készült 1996-ban.

Egyszeri költészetnapi happeningnek indult akkor, melyből igazi ünnep kerekedett. Nem piros betűs, nem munkaszüneti nap, nem vezényszóra tisztelgő hozsanna, hanem a szó erejének és tisztaságának ünnepe. Címe: Születésnapomra. Galkó Balázs, Hobo, Jordán Tamás, Márta István, a Kaláka együttes és Sebő Ferenc – kilenc ember, kilenc eltérő személyiség. Ami közös bennük: József Attila iránti alázatuk és szeretetük.

Az est előtt tanakodtak, hogyan tudnának öt József Attila-estből gyúrni egy hatodikat. Mindezt úgy hogy kicsit mindegyik benne legyen, de mindegyiktől különbözzön, formabontó legyen, de ne éljen vissza a versek hitelével. Aztán kiálltak a pódiumra, mindenki hozta a meglevőt, és a stiláris és hozzáállásbeli sokszínűség különös, gyakran megrázó erejű többszólamúságot eredményezett.

Kiderült, hogy a dolog rendben van.

És lett belőlük Merlin Kommandó. A furcsa névválasztást Jordán Tamás ekként magyarázza: a költészet már-már elveszni látszó bástyáit szeretnék visszafoglalni. Két hét után kész volt az új műsor, Nem mint Arany, (de mind fénylik), ez lett a címe, benne Janus Pannoniustól Vörösmartyn és Petőfin keresztül Arany Jánosig az úgymond kötelező irodalom hangos verziói. A két évre rá elkészült Ifjú szívekben él(n)ek című estben pedig Ady, Kosztolányi, Babits, Vajda, Tóth Árpád és Radnóti verseinek egyfajta olvasata. Majd, ahogy e trilógia összeállt, lett belőle hamarosan összefoglaló mu, a Pannónia dicsérete, mely legutóbb – a fővárosi önkormányzat költészetnapi ajándékaként – egy hete Újvidéken, Zentán és Szabadkán aratott zajos sikereket.

A megjelent CD tehát a kezdet. Minden további történés kiindulópontja. Ezek a versek humorosak és öniróniával teltek. Szelídek és alázatosak, nyakasak és bocsánatosak. Szeretetteljesek és gonoszak. Olyanok, mint mi.

Ezt értsük úgy is, mint József Attila: „…Nem hódolj és ne hódíts, / ne csatlakozz a hadhoz. / Maradj feleslegesnek, / a titkokat ne lesd meg. / S ezt az emberiséget, / hisz ember vagy, / ne vesd meg.”

1. A hetedik
2. Ti jók vagytok mindannyian
3. Tanítások (1)
4. Örökkön háborog a tenger…
5. Április 11.
6. Rög a röghöz
7. Balga költő
8. József Attila – Néhány éjjelre, padra, köre – Betlehemi királyok
9. Betlehem
10. Koldusok (1, 3)
11. Hét napja
12. Tiszta szívvel
13. Tudod, hogy nincs bocsánat
14. Elégia
15. Levegőt!
16. Kertész leszek – Magyarország messzire van (részlet)
17. Születésnapomra
18. Erősödik
19. Egyszerű ez
20. Ó Európa…
21. Indiában, hol éjjel a vadak…
22. Bevezető
23. Irgalom
24. Nem emel föl
25. Ősz
26. Proletárdal (1)
27. Mindig jótanácsot sziszegnek…
28. Légy ostoba

  Érdekelhetnek még…

  • Kaláka: A fekete ember

   3 000 Ft
  • Sebő – József Attila

   4 000 Ft
  • Kaláka: József Attila

   4 000 Ft
  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra