Góbé zenekar: Bartók 44 duó

4 200 Ft

Elfogyott

Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásanyagokkal

A Góbé zenekar már megalakulásakor célul tűzte ki a népzene-műzene kapcsolatára épülő műsorok létrehozását. Ezek közül a legfontosabb és legtöbbet játszott az ún. „Bartók-műsor”. Az összeállítás a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok forrásanyagaival. A lemez különlegessége, hogy ezt az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani, lemezen nem jelent meg. Különlegesek a sok alapvetően énekes és szóló hangszeres felvétel zenekari feldolgozásai, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra.

„A 44 hegedűduó ugyanolyan céllal készült, mint annak idején a Gyermekeknek c. sorozat: hadd jussanak a tanulók a tanulás első néhány évében olyan előadási művekhez, amelyekben a népi zene keresetlen egyszerűsége annak dallambeli és ritmusbeli különösségével együtt megvan. […] Ezeknek a duóknak mindegyikében – kettő kivételével – egy-egy parasztdallam szerepel mint (fő-)téma. Sorrendjük megállapítása nehézségi fokozat szerint történt. Hangversenyen való előadásuknál természetesen ne ez a sorrend legyen irányadó, célszerűbb az előadásra kiválasztott számokat egy vagy több tervszerűen összeállított sorozatba foglalni és az egyes sorozatok számait attacca játszani […]”
(Bartók)

A kiadványról:
„Érdemes kiemelnünk a jelen kiadvány enciklopédikus igényességét, hiszen a népi források esetében, ahol több változat is létezik, szinte valamennyiből ízelítőt kapunk. Például a 15. duó (Katonanóta) felvidéki, szlovák nyelvű dallam alapján készült, de a Góbé Folkside előadásában megszólal a vajdasági változat is – hiszen a Bartók Rendben is megtalálhatjuk a magyar variánsokat. A tételek változatosságát és egységességét egyaránt erősitik az esetenkénti blokkos kialakítás, például szép kompozíciót ad ki a 15. és a 4. tételek összekapcsolása, melyek szlovák nyelvű dallamait Bartók a Zólyomi járásban található Nagyszalatnán jegyezte le. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a szlovák-magyar dallami kapcsolatok felkutatásában, a dallamok rekonstrukciójában – számos esetben csak lejegyzés alapján – oroszlánrészt vállalt a népdalokat előadó Korpás Éva.”

„Mivel a felvételnek kimondott célja, hogy oktatási segédanyagként is szolgáljon, Vizeli Máté és Surján Péter hegedűjátéka a Negyvennégy duó előadása során a sallangmentes egyszerűséget célozta meg, az előadói utasítások maximális betartásával. (…) Mindazonáltal néhány duó esetében a muzsikusok népzenész oldala is előtérbe kerül, így helyenként népzenei játékelemeket is felfedezhetünk a megoldásaik között
(Tóth Endre zenetörténész – részletek a lemezborítóról)

CD 1:
1. Zala
2. Zólyom
3. Tolna
4. Dél-Alföld
5. Sidi-Okba (Algéria)
6. Maros-Torda
7. Kolindás
8. Csík
9. Csóka-Hont-Zólyom

CD2:
1. Zemplén
2. Zólyom-Komárom-Hont-Nyitra
3. Kárpátalja
4. Moldva
5. Brassó
6. Temes
7. Máramaros
8. Torontál

Vizeli Máté és Surján Péter – hegedű

a Góbé Folkside:
Rigó Márton – hegedű
Vizeli Máté – brácsa, hegedű, gitár, koboz
Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, duda, tekerő, dob, ének
Tímár András – bőgő

Közreműködnek:

Korpás Éva – ének
Pojendán Gergő – ének
Horváth Balázs – hegedű, brácsa, harmonika
Csonka Balázs – szamica, prímtambura, harmonika, ének
Horváth Bálint – basszprímtambura, ének
Babcsán Bence – klarinét, szaxofon
Gozlan Fatima – nei
Saïd Tichiti – băndir
Konta Noémi – zongora

Zenei rendező: Vizeli Máté
Stúdiómunka: Rossa Levente Bors
Grafika: Goór Attila

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra