Muzsikás: Csordapásztorok

2 000 Ft

Elfogyott

1. Karácsony-éjféli dudálás, orgonán
2. Csordapásztorok
3. Pásztornóták hosszúfurulyán
4. Karácsonyi kántálás
5. Pásztortánc
6. Jer, mindnyájan örüljünk
7. Bach: C – dúr preludium
„Somogyi katolikus nagyanyám karácsony körül mindig énekelte a Csordapásztorokat, és idonként még mesélt is hozzá: Élt valamikor a somogyi erdokben egy öreg-öreg pásztor, aki juhaival, barmaival az egész telet kint töltötte a járhatatlan rengeteg közepén, valahol Boszénfa táján. Ez az öreg pásztor Karácsony éjfélre a karámban oltárt készített, lámpásokat gyújtott, és szent szövegek mondásával, hangos imával és sok énekléssel, furulya és dudaszóval, pásztortánccal tartotta meg az ünnepet a bárányokkal, a barmokkal, a bojtárokkal meg az odavetodo vándorokkal. Még az erdei vadak is békességben gyultek oda az angyal szavára:
„Örömet hoztam néktek, ne féljetek!
Mert ma született a ti üdvösségtek.” – Sipos Mihály

A Muzsikás ezen a CD-n felidézi, hogyan játszotta a falusi kántor az éjféli misén orgonán a dudálást, hogyan vigadhattak a dunántúli pásztorok hosszúfurulyával, pásztortánccal az örömhír hallatán. Elhangzanak kántáló dallamok, amelyekkel sokfelé házról-házra jártak, és amelyek ma is megszólalnak a családi karácsonyokon.

A ’Jer, mindnyájan örüljünk’, széles körben ismert református dicséretet az erdélyi Szászcsávás lakói által máig megorzött többszólamúság alapján énekeljük.

Végül Bach orgonamuve zárja a Muzsikás karácsonyi CD-jét.

  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra