Barangoló zenekar: Széltoló-dalok

3 000 Ft

2 készleten

Barangoló zenekar
Sebő Ferenc – Maróti György – Horgas Béla
Széltoló-dalok

1. Széltoló dal
2. Ördögdal
3. Dzsömbli dal
4. Keringő a hajón
5. Alkudal
6. Citronella
7. Pupupu teveve
8. Kampec
9. Kalózdal
10. Ősszel a dombon

Zene:
Sebő Ferenc – Maróti György

Előadják a Barangoló Zenekar tagjai:
Csizmadia Péter – ütőhangszerek
Maróti György – hegedű, gitár, ének
Szabó Kriszta – kaval, furulya, fuvola, ének

Közreműködik:
Barvich Iván – tárogató, tamburabrácsa
Erdélyi Judit – csembaló
Fehér Nóra – zongora, csembaló
Görög András – brácsa
Mohl Ferenc – trombita
Perger László – bolgár tambura, basszus gitár
Sebő Ferenc – ének

A felvételeket készítette:
Rossa Levente Bors – Tabulatúra Régizene Egyesület
Kapui Szabolcs – Zenekápolna Harmónia Hangstúdió
Fotó: Perger László
Grafika: Marosi Veronika

„És most jöjjön a széltoló – milyen a hangszíne?” – kérdezi maga Horgas Béla. Majd így folytatja. „… olyan, mint a szélé, hiszen az összetett szó első tagja, a levegőmozgást jelentő szél főnév a meghatározó benne… Dehogy! A tol ige a döntő: valaki tolja a szelet.. Lehet persze valami is a „toló”, de képzeletünk inkább élő alaknak láttatja. Egy hadonászó, karjával csapkodó, vidám fickónak, aki talán nem elég megbízható, de szerethető.”

Széltoló tehát egy kedves, jószívű, de azért kissé csibész mesehős, egyszóval egy szeretetre méltó széltoló, aki Horgas Béla mesejátékában számos izgalmas kalandot él meg. Találkozik ördögökkel, megismeri Dolóreszt, teljes nevén Kampec Dolóreszt, együtt hajózik az óriással, aki a hajón keringőt jár. Tegyük hozzá: mi mást is tehetne? De van itt még további hajós népség. A teve, akinek egyik púpja csudakék, de ebből az alkotmányból legalább három kell, hogy legyen neki, mert becsületes neve pu-pu-pu te-ve-ve. És persze a dzsömblik, akiknek a kezük zöld, a szemük lila, és országuk nem más, mint az igazi boldog vidék.

Széltoló kalandjaihoz, melyek nyelvezetükben gyermekeknek, ám áthallásaikban, humorukban inkább felnőtteknek szólnak, Sebő Ferenc komponált bájos dalokat a nyolcvanas években. Itt mutatkozik meg igazán Sebő Ferenc zeneszerzői sokszínűsége. Egy, a jól megszokott, folklór anyagra épülő énekelt versek stílusától eltérő, izgalmas, sokszínű zenei világ bontakozik ki a mesejáték betétdalaiban. A dalok hangszerelését Maróti György készítette el nagyobb zenekari apparátusra, kevésbé megszokott hangszertársításokkal gazdagítva a megszólalást, és nem utolsó sorban kibontva a Sebő-dalok belső világát. Maróti szintetizáló alkat, biztos érzékkel fedezi fel és használja a harmóniai-ritmikai kapcsolatokat a Sebő dalok és a különböző stílusirányzatokban fellelhető dallamvilágok között.

Így azután a hallgató szembesülhet azzal, hogy egy kalotaszegi legényes milyen szoros harmóniai rokonságot mutat a barokk zenével, hogy Monteverdi madrigálja, vagy éppenséggel Scott Joplin ragtime részletei milyen szépen simulnak bele és élnek együtt Sebő Ferenc dallamaival.

  Érdekelhetnek még…

  • Sebő – József Attila

   4 000 Ft
  0
   0
   Ez van a kosarában:
   Kosara jelenleg üresVissza a kezdőoldalra