Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.
Akció!

Kaláka Válogatás

500 Ft

4 készleten

Néhány szó a dalokról, és arról, mikor készültek, melyik lemezen jelentek meg. Íme a lista:

1. Hol a nadrágom?
igazi címén: Semmit sem talál az ember, egy svéd gyerekvers (költoje Thornbjörn Egner, fordította : G.Beke Margit) talán egy hangjáték betétdala volt, de az eredeti zenéjét nem ismertük. Egy gyerekantológiában találtunk rá, és gyerekhangon felkerült a harmadik Kaláka Zenéskönyv dalai közé. Ezt a kiadványt a Móra Kiadóval közösen jelentettünk meg 1988-ban Az én szívemben boldogok a tárgyak címmel. a 90-es évek elején, mikor a CD, mint hanghordozó Magyarországon is elterjedt, az addig megjelent gyerekdalainkból készítettünk egy válogatást, ez lett a címe: Hol a nadrágom? ezen a lemezen már nem gyerekhangon szól, hanem, ahogy ebben a válogatásban is Becze Gábor énekli a dalt .

2. Ukulele
Az ukulele kicsi „játékgitárszeru” hangszer, a Hawai szigetekrol. A dal Simkó Tibor felvidéki költo kedves gyerekversére készült és lett az 1993-ban kiadott Ukulele c. gyereklemezünk címadó nótája

3. Borönd Ödön
Tamkó Sirató Károly, akit sokan a modern gyerekköltészet elofutárának tartanak 1905-1980-ig élt, a harmincas években az avantgárd költészet egyik fontos képviseloje Párizsban. Öregkorában Óbudán élt (a lakótelepi ház oldalán ma – a Kaláka javaslatára, az óbudai önkormányzatnak köszönhetoen – emléktábla tudatja, itt alkotott. Károly bácsi nagyon szerette a Borönd Ödön dalt, nekünk ajándékozta a kéziratát az összes vázlatával együtt. Ez a Tamkó Sirató Károly verseibol készült, 2000-ben megjelent CD-nk címadó dala: Borönd Ödön

4. Nálatok laknak-e állatok?
Az elso Kaláka zenés könyv (1986) címadó dala Rigó Béla versére: Nálatok laknak-e állatok? A lemezen nem csak nálunk lakó állatokról énekelünk.

5. Nandu
A Nandu a Borönd Ödön lemezre készült dal, Tamkó Sirató Károly versére. A nandu Dél-Amerikában honos futómadár, és bár már háromszor turnéztunk ezen a kontinensen, eddig nem láttunk élo nandut, de ha igaz, amit a költo állít róla, hogy cikk-cakkban fut, akkor egyszer már valóban meg kellene nézni. A lemez már nem kapható.

6. Madáreteto
2006-ban elhatároztuk, hogy mai költok gyerekverseibol állítunk össze egy CD-t, és ha a Kaláka mai költoket énekel, ki mástól választanánk a címadó verset, mint a szívünkhöz legközelebb állótól, Kányádi Sándortól.

7. Fakatona
Eredeti címe: Faragott versike, de mi is, a gyerekek is így hívják, fakatona. Ha megjelenik egy új Kaláka CD, Sándor bácsi megkérdezi, rajta van-e a Fakatona. Ha nincs, azt mondja , akkor az nem is jó lemez. Ezen rajta van, ahogy a Hangzó Helikon sorozat Kaláka – Kányádi cd-mellékletes verseskötetben is, amely Kányádi Sándor 75. születésnapjára jelent meg 2004-ben.

8. Három székláb
Még egy vers Kányádi Sándortól, már a nyolcvanas évek közepén készült Pelikán c. lemezünkön is szerepelt, ez új felvétel, a fakatona dalnál említett Hangzó Helikon Cd kedvéért vettük fel újra

9. Faiskola
Weöres Sándor lírai verse az Ukulele lemezrol. Nem fából épült iskoláról szól, nem is arról a kertészetrol. ahol a facsemeték növekednek, hanem arról, mit képzelt a költo gyerekkorában, amikor ezt a szót hallotta: faiskola

10. Az éjszaka csodái
Talán egy gyerekdal-válogatásba nem is került volna be ez a dal, ha a megrendelo kérése nem lett volna az, hogy a cd hosszabb legyen, mint 30 perc. De szerencsére ez volt a kérése, és így eszünkbe jutott ez a nemsokára negyvenéves kompozíciónk, amely az 1977-ben megjelent elso Kaláka lemezen szerepelt.