Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.

Dalinda

2 700 Ft

1 készleten

Három remek énekesnő első közös lemeze.
Dalinda: Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára

„Egyszer voltál, hol nem voltál
egy tojásban csak gurultál, gurultál,
gurultál…Majd egyszercsak előbújtál.”

A Dalinda a’capella együttes három remek énekesnő közös formációja, zenei anyanyelvük a magyar autentikus népdaléneklés hagyományain alapszik. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki az első lemezt, melyben az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzások is.

„Bemutatkozó lemezünkön körbejárjuk a női életforduló szakaszait és új megvilágításba helyezzük azokat. Számainkat a Kárpát-medence anyagából szerkeztettük melyben helyet kap mind az öt dialektus terület vokális dallamai. A magyar nyelvterület számos vidékéről valamint a környező népek zenéjéből válogattuk össze repertoárunkat, melyet az autentikus népdaléneklés eszközével szólaltatunk meg. Egyéni, gyűjtőútjainkon szerzett élményanyagaink teszik hitelesebbé előadásmódunkat. Mivel a többszólamú éneklés a magyar nyelvterületen csekély számban jelenik meg autentikus formában, ezért összeállításaink egy részében a vokális polifónia eszközével élünk. Zenei inspirációink más népek többszólamúságából és saját zenei élményeinkből merítkeznek.”

A Dalinda mind szakmaiságában, mind szellemiségében hordozza a magyar autentikus népdaléneklés hagyományit. Céljuk, a népzene vokális rétegeinek széleskörű megismertetése, valamint a benne rejlő zenei lehetőségek alkotói megvalósítása. Az énekegyüttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi ének szakán, 2008- ban kezdtek el együtt dolgozni. Az évek során számos autentikus és világzenei produkcióban – többek között, a Kossuth-díjas Szvorák Katalin a cappella formációjában – jelenlévő énekesek, hosszan tartó előadói-és kutatómunkájuk során találták meg közös – zenei anyanyelvünkön alapuló – megszólalásukat. A Dalinda énekesnői, Orbán Johanna, Paár Julianna és Tímár Sára nem csupán az előadóművészi lehetőségeken keresztül, hanem pedagógiai és gyűjtői tevékenységük során is ápolják, valamint továbbadják a néphagyományt.

1. Nyílik (Csávás, Kis-Küküllő mente)
2. Zsálya, rózsa, viola (Kiss Ferenc átdolgozás)
3. Legényvásár (bereg)
4. Menyecske
5. Hajnal hasad
6. Harangoznak (Magyarbőd, Abaúj-Torna)
7. Egy madár
8. Fehér galamb
9. Szíved rejteke
10. Pakulár
11. Te vagy a kutya

A dalokhoz írt szövegrészletek az alábbi mesék alapján készültek:
A táltos kanca és a libapásztorlány, Az orsó, a vetélő, meg a tű, Rigócsőr király
A dalok szövegei megtalálhatók a www.dalinda.hu weboldalon.

  Érdekelhetnek még…

  • Tímár Sára: Református hálaének népzenével

   3 000 Ft
  • Tímár Sára: Feljött immár az a csillag

   2 000 Ft
  • Bognár Szilvia: Semmicske énekek

   3 000 Ft
  • Tímár Sára: Minek nevezzelek…

   3 000 Ft