Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.

CimbaliBand: Moldva

3 300 Ft

Elfogyott

“Természetes zenélési vágy a motorja, valamiért itt szinte állandó buli van és kicsattanó energia, amit kérdezés nélkül meg is lovagolnak.” (Rácz Mihály – langologitarok.hu)

Az új Cimbaliband lemez története közel 20 éve kezdődött. A zenekarvezető, Unger Balázs ekkor már egy ideje vendégzenésze volt a fővárosi moldvai táncházaknak. Az ottani zenei élmények hatására, 1997-ben első autójával, egy szürke Trabant kombival elindult, hogy felkeresse a Moldvában élő cimbalmosokat és elsajátítsa speciális játéktechnikájukat.

Moldvai barátai segítségével jutott el többek között Ion Spiridonhoz, a híres radojéi cimbalmoshoz, valamint Temeliára, az öreg Cosma Piticuhoz. Ennek a gyűjtőútnak élményei és az ott rögzített anyagok inspirálták a Moldva lemezt, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez és autentikus moldvai zenét játszanak, de nem a szokásos hangszerelésben és felfogásban.

Az album egyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is, megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket.

Az album idén augusztusban és szeptemberben a legjobb húsz világzenei lemez között volt a World Music Charts Europa (WMCE) listáján.

1. Mikor kicsi leány voltam
2. Hazám, hazám
3. Gergelem
4. Bákói Fanfár
5. Idefenn a csenderbe
6. Mocanul
7. Ha folyóvíz lennék
8. Sirba si hora de la Cosma Piticu
9. Libabőr
10. Ludasim pajtásim
11. Floricica
12. Kerek udvar

Cimbaliband:
Szita Eszter – ének
Unger Balázs – cimbalom, brácsa, ének
Boda Gellért – hegedű
Lázár Gyula – nagybőgő, basszusgitár
Horváth Dániel – dob, ütőhangszerek
Agatics Krunoszláv – harmonika
Unger Gergő – gitár, ének