Kaláka Zenebolt Hírlevél

Kérem ügyeljen arra, hogy pontos e-mail címet írjon be.

Balogh Kálmán és Lukács Miklós: Cimbalomduó I.

3 600 Ft

1 készleten

A tehetősebb polgárcsaládokban általános volt a cimbalom a múlt században. A ház asszonya gyakran cimbalmozott – a zongora mellett vagy helyett találta meg helyét a hangszer. A hangszer hajdani népszerűsége ellenére ritkaság, hogy cimbalomduókat hallhassunk. Bár Balogh Kálmán és Lukács Miklós külön-külön gyakran szerepelnek duóban, együtt azonban csak mostanában, a kiadó kezdeményezésére kezdtek játszani.

A lemezen elsősorban Miklós olyan kompozíciói, átiratai szerepelnek amelynek alapját Kálmán által javasolt népzenei források adják. A páros a magyar és román cimbalmozás „fellegvárainak” játékstílusa (Szatmár, Székelyföld), valamint olyan híres cimbalmosok, mint például a soproni Tendl Pál előadásmódjából kiindulva építették fel a produkciót.

Egymásra találásuk azért is volt időszerű, mert bár eltérő szakmai pályán mozognak, mégis sok hasonlóság fedezhető fel karrierjükben. Balogh Kálmán az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt. Lukács Miklós szintén többféle zenei műfajba is belemerült, elsősorban a dzsesszbe és az etnozenébe.

Balogh Kálmán – cimbalom
Lukács Miklós – cimbalom

1. Variációk egy legényesre
2. Hajnali dal
3. Román forgatós
4. Billegő
5. Trance-dance
6. Édesanyám rózsafája…
7. Calusul for two

  Érdekelhetnek még…

  • Balogh Kálmán: Karácsonyi örömzene

   3 000 Ft
  • Ökrös: Így kell járni…

   3 000 Ft
  • Lakatos Mónika, Romengo: Kétháné

   3 000 Ft
  • Akció!

   Magyarvista Social Club: Mégis a szerelem

   990 Ft