Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek az oldal működéséhez feltétlenül szükségesek, valamint amelyek a felhasználói élményt fokozzák. A cookie-ról bővebben az Adatvédelmi tájékoztatóban olvashat.

Ügyfélszolgálat:   +36-1-2675331,  zenebolt@kalaka.hu

Kaláka Zenebolt

A kosár üres
 
×
 x 

A kosár üres

Termékszűrő

Kaláka Zenebolt | Alapítva 2002

CD, könyv, koncertjegy, DVD, kotta.
Énekelt versek, népzene, táncházi muzsika, világzene, bibliai énekek.
Gyerekeknek és felnőtteknek.

simplepay

szepek2

PDFPrint

Kaláka - Arany János

Verseskötet CD-melléklettel
Array
Ára: 3000 Ft
Kedvezmény:
Leírás:

Hangzó Helikon 2007
Verseskötet CD-melléklettel

A Hangzó Helikon sorozat CD mellékletes verseskötetei között vannak olyanok, melyek zenéjét az alkotók kifejezetten sorozatunk számára írták, de vannak olyanok is, amelyek több évtized dalait gyűjtik egybe. A Kaláka eddig megjelent két kötete, a Kányádi, a Kosztolányi, valamint ez az új is az utóbbiak közé tartozik.
Amikor 1969-ben a Kaláka bemutatkozott, emlékezetem szerint öt dalt énekeltünk. Egyik ezek közül az Egri leány c. Arany ballada részlete volt.
A hetvenes évek közepén kezdtünk hosszabb Arany verseket énekelni: A bajusz, a Walesi bárdok, Zách Klára, Tetemrehívás zenéje akkor íródott, és ezek a dalok szerepeltek is az egykori Radnóti Színpadon - talán 1978-ban - a Csíkos Gábor színművésszel közösen bemutatott, „Mondok, mondok éneket…” című estünkön, ahol az első részben Arany János, a másodikban Weöres Sándor verseit énekeltük.
Máig felejthetetlen, hogyan „szólt” az 1981-es első erdélyi Kaláka turnén a Walesi bárdok. Az itt hallható koncertfelvétel későbbi, az 1989-es Boldog, szomorú dal című, a Hungaroton Kiadónál megjelent lemezünk darabja volt.
A Népdal a Kaláka 25 c. jubileumi lemezünkön jelent meg 1994-ben.
A Családi kör, amely itt citerakísérettel szólal meg, címadó dala volt a 2001-ben megjelent családi lemezünknek. Gyerekkorom óta egyik kedvenc versem, sokszor próbáltam elénekelni, mindig sikertelenül. A dal megszületése egy moldvai csángó asszony énekéhez kötődik, az ő nagymamája – ahogy „csángóul” mondják: mamája - híres énekes volt, a tőle tanult dalokból énekelt nekem, és mesélte, hogy gyerekkorukban, (talán a hetvenes években lehetett), otthon papája furulyázott és ők édesanyjukkal összefogódzva, - a gyerekek az ágyon, az édesanya a padlón, hogy azonos magasságban legyenek - táncoltak.
Tudjuk, hogy Arany János is szeretett énekelni, dalgyűjteményt is összeállított, ezért vettük fel a versek közé az „A szép fényes katonának” kezdetű énekét.
A Rege a csodaszarvasról részleteit Sebő Ferenc barátunk társította egy mongol dallammal, ő énekli velünk közösen (köszönet érte), mi pedig megfejeltük egy kis moldvai csángó táncmuzsikával.
A gyűjteményünkben szereplő többi dal (szám szerint tizenegy) mai termés, 2007-ben írtuk, a Hangzó Helikon Kaláka – Arany János kötete számára.
Fogadják mindet szeretettel!

1. Bajusz
2. Tetemrehívás
3. Rege a csodaszarvasról
4. Zách Klára
5. Walesi bárdok
6. Szülőhelyem
7. Családi kör
8. Ősszel
9. A tamburás öregúr
10. Néma bú
11. A világ
12. Agio világ
13. Írószobám
14. A tudós macskája
15. Népdal
16. A szép fényes
17. Alkalmi vers
18. Régi jó időből
19. Epilógus

Elérhetőségünk

KALÁKA ZENEBOLT

1052 Budapest, Deák tér 4. 
tel: (1)-267-5331
e-mail: zenebolt@kalaka.hu

Nyitvatartás

Hétfőtől - péntekig 10:00 - 18:00

Kövessen minket

 

 

simplepay

szepek2